Hacı Nimet Özden Camii

Taksim-Şişli-Mecidiyeköy aksının kuzeyinde ki İstanbul’un Esentepe semtinde bulunan Hacı Nimet Özden Camii Şerifleri’nin kademeli kod farklı arsası, Melek Nimet Özden’in kendi birikimleri ve şahsi gayreti ile 1962 yılında alınmıştır.

Caminin inşasına 1963 yılında başlanmış, 1969 yılında bitirilmiş, dekorasyon ve iç tefrişleri ise 1987 tarihinde tamamlanmıştır.

Caminin tasarımı ve statik projesi Ara İstepan Aratan’a(1904-1977), detay ve çizimleri Fatih Uluengin’e(1920), iç ve dış dekorasyonu Dinçer Erimez’e(1932) aittir.

Son cemaat yerinin açıldığı avlunun batısındaFatih Uluengin’in tasarladığı baklavalı başlıklı mermer sütunlar ve yarım kartuş ile pahlanmış alınlıklar üzerine oturan sekizgen planlı şadırvan bulunur.


Şadırvan’dan camiye bakış


Caminin merkezi kubbe ve yarım kubblerinde bunları taşıyan kemerlerde betonarme tekniği kullanılmıştır.

İki katlı tasarlanan caminin her iki katında da mihrap, minber, vaaz kürsüsü vardır. Üst kat camii hariminin kare planlı ana mekanını merkezi kubbe, güney batı ve doğu yönlerinde eklemlenen diktörtgen planlı üç kanadı örten üç yarım kubbe çevreler.


Geometrik bezemeli minber ve kitabesi

Hattat: Hasan Çelebi (1937)


Son cemaat yeri tavanları kalem işi bezelidir. Duvarlar lokma demir şebekeli pencereler ile harime açılır. Harim tarafındaki dört pencere ve kapı üzerinde çini kitabeler vardır.

Alt cami harimi, Çini ve kalem işi bezemeler